, , Yes, het is bijna Ramadan! #RamadanChallenge2016

Ramadan, als je geen moslim bent is de Ramadan heel apart, je kunt er precies je vinger niet opleggen maar snapt dat het speciaal is voor moslims. Je vraagt je af hoe mensen dat vol kunnen houden, de hele dag niet eten en dan wel een maand lang. Vandaag vertel ik een beetje over mijn Ramadan en hoe ik er tegenaan kijk dit jaar.

abu-283997_1920

Toen ik me bekeerde tot de islam was het mei en de Ramadan was nog lang niet aan de orde. Het intrigeerde me wel en ik probeerde toen wel eens een dag te vasten, gewoon op de dagen dat het aangeraden is. (op maandag en donderdag). Dat voelde heel goed. Een dag niet eten uit liefde voor God. Om te laten zien dat zelfs iets wat tot je eerste levensbehoefte behoort te laten staan. En tijdens zo’n dag dan nadenken over de mensen die elke dag honger hebben. Hoe zij zich voelen. Dan na die dag smaakt het eten je 10 x beter en besef je je ook dat je echt dankbaar moet zijn dat jij wel kunt eten. Want sommige mensen kunnen na een dag honger niks eten. Voor mij waren die eerste dagen echt soms wel moeilijk want ik moest alles alleen doen maar die dagen waren ook heel speciaal, juist omdat ik het alleen moest doen en omdat het vasten dus echt iets was wat alleen tussen Allah en mij was. Mijn eerste Suikerfeest (oftewel ‘Het feest van het verbreken van het vasten’, wat een accuratere vertaling is), was een beetje bizar. Ik was superblij dat ik kon eten maar dat kon ik met niemand delen omdat niemand gevast had en ze het misschien zelfs stiekem een beetje raar vonden. Die dag was de dag dat de ‘echte’ Sinterklaas, Bram van der Vlugt, aankwam in Nederland en hij kwam in Alkmaar. Toch een beetje een magisch moment natuurlijk.

background-2754_1920

De jaren erna was ik niet meer alleen tijdens de Ramadan en de uren werden steeds langer en langer. Dit jaar wordt weer mijn eerste keer vasten na 3 jaren niet gevast te hebben tijdens de Ramadan. Het eerste jaar was ik zwanger en de jaren erna gaf ik borstvoeding. Het eerste jaar van de borstvoeding dacht ik niet eens aan vasten want het was het eerste jaar dat hij borstvoeding kreeg maar het jaar erna heb ik het wel geprobeerd. Ik werd alleen al heel snel niet goed omdat ik gewoon continue moest eten. Ik begon met goede moed maar als ik Soraya dan naar school had gebracht moest ik al op de bank gaan liggen omdat ik zo duizelig was en dan moest ik mijn vasten heel snel alweer verbreken waardoor ik besloot helemaal niet meer te proberen. Want het recht van een kind om tot zijn of haar 2e verjaardag borstvoeding te krijgen gaat in de islam voor de plicht tot het vasten. (Voor meer info klik op Halimah , dan kom je op de fb van de nieuwe Islamitische Borstvoedingsorganisatie Halimah, echt een aanrader.)

photo-1457932155913-ac4695f3edd1

 

So, dit is voor mij weer het eerst dat ik ga vasten en ik kan het gewoon echt niet geloven maar ik heb er zo een zin in! Het is echt voor het eerst in al die jaren dat ik echt enorm uitkijk naar de Ramadan. Omdat ik niet kon vasten en gewoon totaal ook geen energie had, was het de afgelopen jaren ook qua geloof een hele magere maand maar dit jaar hoop ik, zoals ik altijd sms als de Ramadan begint, ‘er alles uit te halen wat er inzit!’ Want de Ramadan is naast het niet eten ook een maand om je geloof te versterken en om je band met God sterker te maken. Je probeert wat meer Koran te lezen, extra te bidden, meer smeekgebeden te doen, goede daden te verrichten en ook mensen uit te nodigen om het vasten te verbreken want daarvoor krijg je ook een beloning. Wij moslims geloven dat we hier op aarde hard moeten werken om naar het Paradijs te gaan. We geloven niet dat we zomaar een plekje in het Paradijs krijgen alleen maar door te leven. Nee, we moeten God tevreden maken, en hoe we God tevreden maken is door Hem te aanbidden door middel van lovende woorden over Hem te zeggen maar ook door hele goede mensen te zijn en altijd andere mensen bij te staan die hulp nodig hebben.

Ik ga proberen om tijdens de Ramadan wel af en toe te bloggen, over hoe de dag verliep of als ik misschien ergens ben gaan eten.

De onderstaande bloggers doen ook mee met de Ramadan Challengd 2016. Je kunt onze posts vinden op Aziema Fatima van www.aziemafatima.com
Farah van happyorganizedhome die overigens ook een supergoede Ramadanplanner heeft op haar blog.
Nancy van nancyummamina
Najat van fabulicioushomelife
Layla van lanita
Madelon van www.waymadi.nl
Mahwish van mammiemammie.nl

Heb jij zin in Ramdadan? Of als je geen moslim bent, heb je vragen? Stel ze gewoon. Oja, 1 tip: Ook geen glaasje water 😉

3 antwoorden
 1. Rosie - Lifebyrosie.nl
  Rosie - Lifebyrosie.nl zegt:

  Ik vind het echt zo tof om te lezen dat je er gewoon naar uitkijkt! Voor mij als oerhollandse ongelovige (;p) lijkt het mij alleen maar afzien en heb ik er nooit zo over nagedacht wat voor goed gevoel het jou geeft. Gaaf en knap! 🙂 Blij voor jou dat je er zo goed bij voelt en dat de tijd er weer aan komt.

  Heel veel succes en geniet!
  Liefs! X Rosie

  Beantwoorden
  • fatimama
   fatimama zegt:

   Hahaha, ja ik herken je gevoel hoor. Dat had ik vroeger ook. Ik had een vriendin die Marokkaans was en die was natuurlijk altijd aan het vasten en we gingen dan gewoon met zijn alleen op donderdagavond naar Amsterdam en gewoon eten bij de Mac en zij zat daar bij en at niks.
   Nu begrijp ik haar veeeel beter.
   Bedankt voor je lieve reactie!

   Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. Wat is Ramadan. |Ramadan dagboek 2016 – Fatimama schreef:

  […] verhaal dus ik laat dat over voor een andere keer. Wil je meer lezen over de Ramadan, kun je dat HIER. Ook kun je de links hieronder checken. Dat zijn de blogs die meewerken aan de #Ramadanchallenge2016 […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.