,

Wat is Ramadan. |Ramadan dagboek 2016

Goeiemorgen, we zitten inmiddels alweer op dag 7 van de maand Ramadan. Vandaag zal ik je vertellen over hoe ik nu over de Ramadan denk en over hoe de Ramadan nu voor mij verloopt. Heb je vragen, kun je die onder mijn blog stellen en ik doe dan mijn best om ze te verwerken in een volgende blog.

Toen ik pas moslima werd, was het vasten heel makkelijk. Ik was toen een alleenstaande moeder en moest het vasten in mijn eentje doen. Alhoewel ik toen dacht dat het wel zwaar was, realiseer ik me nu pas dat het toen echt gemakkelijk was vergeleken met nu. De Ramadan van 2004 was in alle opzichten anders. Spiritueel stond ik aan het begin van mijn leven als moslima, inmiddels zijn we al heel wat jaartjes verder.  De afgelopen jaren heb ik Ramadan heel anders ervaren, omdat ik zwanger was of borstvoeding gaf, deed ik niet mee met het vasten omdat dat veels te zwaar was en zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven niet mee hoeven te doen als ze vrezen voor zichzelf of de baby. Normaal gesproken is de maand Ramadan niet alleen de maand waarin wij vasten maar ook een maand waarin we weer terugkeren naar hetgene waar het leven voor ons om draait: Om God te aanbidden. We lezen vaker in de Koran, proberen goede daden te verrichten, we proberen extra gebeden te verrichten, luisteren of gaan naar lezingen. Het is een maand om spiritueel op te frissen. Na de maand Ramadan hoop je dat je je wat sterker in je geloof voelt dan daarvoor.

Voor mij was dat tijdens de periodes dat ik niet kon vasten echt heel zwaar. Ik kon mezelf er niet toe aanzetten om meer met het geloof bezig te zijn. Tijdens de zwangerschap ging het niet omdat ik gewoon moe was. De zwangerschap was erg zwaar en zelfs de bus instappen, uitstappen bij de winkel, boodschappen doen en weer met de bus terug en uitstappen was al te veel voor me. Ik had totaal geen energie, zat in een appartement waar ik niet tevreden was en voelde me niet blij. De Ramadan was voor mij dus echt niet hetzelfde als vroeger en ik haalde er niet uit wat er inzit. De 2 jaren daarna waren hetzelfde. We woonden inmiddels in onze huidige huis maar de baby (later de peuter) en daarnaast Soraya naar school brengen en halen (4 uur per dag onderweg gemiddeld), mijn man en het huishouden, vroegen gewoon heel veel van mij.

Dit jaar is het anders. Ook al voel ik me nog steeds erg moe en nog niet zo sterk als ik me zou moeten voelen, toch voel ik me beter. En ik weet dat dit komt omdat ik dit jaar ook meevast. De dagen zijn echt ontzettend lang en het volhouden is echt een overwinning voor me. Ook al zou ik mijn vasten nooit zomaar kunnen verbreken, dat ik zo’n hele lange dag vol kan houden voelt echt fijn. Het is voor mij naast dat ik het letterlijk volhoud, ook in de figuurlijke zin belangrijk. Als je iets echt wilt (het vasten volhouden) moet je daar iets voor doen, niet drinken of eten als je echt wilt. Als je echt iets wilt, moet je ervoor gaan ondanks de moeilijkheden, want uiteindelijk gaat het wel! Stap voor stap, uur voor uur, kom je er wel. En de overwinning die je voelt als je dan eindelijk begint met eten is psychologisch gezien voor mij echt belangrijk.

De Ramadan is iets wat wij echt doen om aan Allah te laten zien wat wij voor Hem overhebben. Ik hoor vaak vragen van mensen van: “heb je dan geen dorst?, Mag je ook geen water? Ach, je kunt toch wel stiekem even wat eten?”. Of wat ik ook wel eens hoorde: “Dat is toch overdreven, geen eens water?????”
Nou natuurlijk heb ik wel dorst, natuurlijk heb ik honger en nee, ook geen water. Maar Ramadan is om te laten zien wat je over hebt voor Allah, daar moet je toch iets voor doen? En sja, geen water is geen ramp hoor. Ik drink ’s avonds en ’s morgens 4 bekers met vocht. Minstens. En ik eet ook. Vasten is ontzettend gezond voor je lichaam als je het op de juiste manier doet. Vroeger at ik echt waar ik trek in had maar inmiddels doen wij dat niet meer. geen loempia’s of rhgaiff (msmen), geen zware vleesgerechten of iets wat onze maag kan belasten. Ik heb zelfs geen frietjes meer gegeten. Omdat ik maar zo weinig tijd heb om te eten, wil ik dat er niet te veel ongezond voedsel ingaat. De mensen die mij kennen zullen wel verbaasd zijn, maar ik eet dus fruit als ik het vasten verbreek. Ik zet een schaaltje met fruit neer wat we eten als het tijd is. Meestal eten we ook iets van sla of komkommer of tomaten. Daarnaast eet ik harira met tchichia en niet te veel tomaten erin omdat ik van te veel gekookte tomaten maagzuur krijg. Mijn man ook. Dus onze harira is heel anders dan die van de meeste mensen. Ik heb er zelfs al geeneens vlees bij gedaan. Soms eten we gerookte makreel (mijn man zijn verslaving), soms vegetarische schnitzels op een broodje met sla, of kabeljauwburgers. Omdat we dit jaar ook rustig eten, heb ik nog totaal geen last van mijn maag gehad. Dat is voor mij een teken dat ik het qua eten goed doe. Ik heb nog wel verbeterpunten want ik zou meer koran moeten lezen als ik hem aan het einde van de Ramadan uit wil hebben maar ik heb al meer gelezen dan de afgelopen 3 jaar. Elke avond zet ik ook de livestream van mekka aan via youtube tijdens het koken, dat geeft ook meer sfeer in huis. Dan hoor je toch koran en dat voelt fijn.

Ik zou nog veel meer willen schrijven maar dan wordt het echt een veels te lang verhaal dus ik laat dat over voor een andere keer. Wil je meer lezen over de Ramadan, kun je dat HIER. Ook kun je de links hieronder checken. Dat zijn de blogs die meewerken aan de #Ramadanchallenge2016 en Ramadan gerelateerde blogs plaatsen.

Aziema Fatima van aziemafatima
Farah van happyorganizedhome
Layla van lanita.nl
Madelon van Waymadi
Mahwish van mammiemammie
Najat van fabulicioushomelife
Nancy van nancyummamina

Heb je nou nog vragen over de Ramadan of over de islam, stel ze dan gewoon hieronder.
Veel liefs en tot snel inshaAllah.

 

 

2 antwoorden
 1. Sarah
  Sarah zegt:

  Salaamu alaikum lieve zuster,

  Heel herkenbaar. Deze Ramadan voelt voor mij ook heel anders. In positieve zin. Net als jij heb ik geen vlees of andere zware gerechten met veel vet. Heb ook geen last van de maag. Alleen eet ik een groentesoepje (erwtensoep vult voor mij heel erg goed.) Alleen probeer ik meer vezels te eten en vocht te drinken. Succes verder en neem ook geregeld extra vitamines…

  Liefs,

  Sarah.

  Beantwoorden
  • fatimama
   fatimama zegt:

   Aleikum salaam,

   Ja, idd de vezels. Vezels in fruit en in de tchichia die ik in de harira doe. En elke dag brood met vezels, oja en in dadels. Vocht is wel lastig omdat de tijd zo kort is maar het lukt me tot nu toe prima elhamdulilah.
   Vitamines neem ik niet extra, zou denk extra magnesium moeten nemen. Grappig dat je erwtensoep eet, eet je dat ook als het warm is?

   salaam aleikum Sarah.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.