, , ,

Waarom wil ik dat mijn kind leert bidden?

Zoals iedereen wel weet, bidden praktiserende moslims 5 x per dag. Vroeger had ik niet zo veel met bidden en met vroeger bedoel ik, toen ik nog een klein, niet moslim meisje was. Ik begreep sowieso niet zo veel van geloof. Op de school kregen we wel eens les over God en ook heb ik mijn 1e communie gedaan en zaten we met kerst en andere belangrijke dagen in de kerk. Maar ik snapte het gewoon niet zo. Toch leer ik mijn kleine meid van 7 nu wel dat ze hoort te bidden. Apart of niet?Er zijn meerdere redenen. Ten eerste heeft de profeet Mohamed (vrede zij met hem) gezegd dat moslims hun kinderen vanaf 7 jaar moeten leren bidden. Vanaf 10 jaar moeten ze gewoon bidden. Zoals met alles in de islam, zit er een wijsheid achter die wij niet kennen. Ik ben geen geleerde die dagelijkse islamitische standpunten bestudeerd en spreek zelfs geen Arabisch en kan het ook niet lezen. Dit artikel is dus puur vanuit mezelf en mijn eigen mening en gevoel.

Zelf ben ik in mei 2004 bekeerd tot de islam. De grootste stap voor mij was wel dat ik ineens een moslim was. De moslims die ik, ook al waren mijn beste vriendinnen moslims, maar apart vond. Ik snapte het gewoon niet zo en dacht echt dat de islam een geloof was voor Arabieren. Little did I know… Nadat ik gewend was aan het feit dat ik nu ook een moslima was, kwam voor mij de volgende stap: Het leren bidden. Natuurlijk moest ik eerst de rituele reiniging verrichten. Moslims wassen zich voordat ze gaan bidden zodat ze schoon en rein zijn als ze zich tot God richten (Je gaat toch ook niet naar een Koning als je nog vies bent?). De rituele reiniging was gemakkelijk. Alleen het neus spoelen vond ik lastig maar alles went. Toen ik dat kon moest ik het gebed leren. En geloof me, dat was niet gemakkelijk. Alles wat ik moest zeggen had ik fonetisch opgeschreven op een briefje, dat ik overigens nog steeds heb. En hup, daar ging ik. Wauw, wat apart! Het was echt niet gemakkelijk want je moet iedereen x 2 stukken uit de Koran zeggen (soerat), dan buigen en knielen. En dat bij sommige gebeden wel 4 x. Ik raakte dus al snel de tel kwijt. Maar het gaf me zo een heerlijk gevoel toen ik het uiteindelijk kon! Voordat ik mijn man had ontmoet, was ik dus nog bezig met het leren bidden. Ik bad niet als het tijd was ’s morgens maar gewoon als ik uit bed kwam. Dat het dan al te laat was, dat vond ik niet zo belangrijk. Remember het was voor mij al een hele grote stap om te beseffen dat ik moslim was geworden. Soms werd ik dus zo wakker: OJA IK BEN MOSLIM!!!!!

Mijn man was en is een praktiserende moslim en hij verrichtte zijn gebeden wel op tijd. Dat stimuleerde mij enorm om ook op te tijd te gaan bidden. Samen bidden vond ik ook zo leuk. Het schept een band die alles overtreft. Ook heeft mijn man mashaAllah een hele mooie stem. Hij kan goed zingen maar dat had hij niet verteld natuurlijk voor we gingen trouwen. Dus ik was blij verrast toen ik zijn stem hoorde tijdens het bidden. Voor mij heel bijzonder, voor hem iets wat normaal is. Oja, ik zou vertellen over waarom Soraya moet leren bidden. Wat ik dus in mijn opvoeding zeker wil meegeven aan mijn kinderen is dat God bestaat. Voor mij is dit geen vraagteken of een twijfel. Ik weet zeker dat God bestaat. Daarom vind ik ook dat mijn kind dat moet weten. Uiteindelijk voedt iedereen zijn kinderen met zijn of haar eigen standpunten en normen en waarden op. Soraya leert dus ook van ons dat ze eigenlijk heel dankbaar moet zijn dat ze dit leven leidt. Dat ze een lieve vader en moeder heeft, gezond is, een eigen kamer in een mooi huis heeft en dat we niet arm zijn. Wij leren haar dat ze moet beseffen dat als God wil, Hij alles van haar af kan pakken maar dat Hij haar ook veel meer kan geven. We leren haar dat wij als mens ons best moeten doen om bepaalde dingen te bereiken want meer dan je best kun je niet doen maar dat God ons helpt als wij ons best doen. In het Arabisch is er een spreekwoord: “Vertrouw op Allah maar bind je kameel vast”. En dat motto is iets waar wij haar regelmatig aan herinneren. Als je je best niet doet, kom je niet ver en als God je niet helpt zul je helemaal niet ver komen. Het zijn beide zaken die ons succesvol laten zijn. En zoals ik al zei, naast die 2 dingen moet je natuurlijk je dankbaarheid tonen. Stel je voor, je moeder geeft je een cadeau en je kunt geeneens dankjewel zeggen! Hoe ondankbaar. Daarom leren wij dat ze elke dag moet bidden omdat bidden een manier is om nederig te zijn tegenover God en je dankbaarheid te tonen. Je bent nederig omdat je je klein maakt en je gaat met je hoofd op de grond en dan zeg je dingen om de grootheid van God uit te drukken. Mooi toch!

 

Wij vinden, los van het feit dat een moslim verplicht is om te bidden, het een hele mooie levensles om dankbaar te leren zijn.  Omdat het je leert om blij te zijn met de dingen die je hebt en je te realiseren dat er veel, heel veel mensen zijn, die het minder goed hebben als jij. Nu weet ik wel dat er mensen zijn die deze blog lezen die geen moslim zijn. Maar als je de gedachte erachter leest, begrijp je het dan een beetje?  Welke levensles wil jij je kind meegeven?

6 antwoorden
 1. Rory
  Rory zegt:

  Ik heb eerlijk gezegd moeite met het woord ‘verplicht’ (in alles overigens, niet alleen met betrekking tot het onderwerp bidden) maar ik heb respect voor jou (en ieder ander). Als dit jouw gevoel en wens is. Wie ben ik dan om er een oordeel over te hebben? Ik vind het fijn om te lezen wat jouw gedachte erachter is.
  Dankbaar zijn is iets wat ik heel belangrijk vind. Dankbaar voor de mensen die in je leven zijn. Dankbaar voor de dingen die in je leven gebeuren. Respect is een van de dingen die ik mijn dochtertje wil bijbrengen. Respect voor je medemens. Respect voor oudere mensen, die al zo lang in het leven staan en je echt wel iets te leren bieden.

  Beantwoorden
  • fatimama
   fatimama zegt:

   Lieve Rory, dat snap ik. Ik dacht ook altijd zo. En juist met betrekking tot een onderwerp dat belangrijk is. Alleen heb ik dus gemerkt dat het voor mij beter werkt om in sommige gevallen van de opvoeding iets niet vrijblijvend moet laten. En ze hoeft ook geen 5 x te bidden hoor. Het is gewoon om het haar aan te leren.

   Enja respect is ook super belangrijk!!! Ik kan er ook niet zo goed tegen als ze bijvoorbeeld brutaal is terwijl ik zelf wel heel brutaal was.

   Beantwoorden
  • fatimama
   fatimama zegt:

   Ik weet niet zo goed wat ik met je reactie aanmoet, vooral ook omdat je alleen een naam ‘ikke’ geef. Beetje anoniem. Maar goed, Jij mag vinden wat je wilt hoor. Jij vindt dat iemand iets niet mag omdat jij dat vindt? Is dat juist niet opdringen?

   Beantwoorden
 2. Linda
  Linda zegt:

  Ik vind het heel goed wat je doet, kinderen mogen best meekrijgen wat bepaalde tradities en gewoonten zijn. Zelf neem ik mijn oudste van 3,5 mee naar de kerk en lezen we regelmatig uit de bijbel. Ik vind het belangrijk dat ze er bekend mee wordt want op scholen doen ze niet meer zo veel. Ook niet op van oorsprong katholieke of christelijke scholen. Bidden doe ik zelfs nauwelijks, heb Ik niet zoveel mee. Ik denk dat het niet uitmaakt welk geloof je je kind meegeeft maar dat het goed is voor ze om te weten dat er meer is en ze altijd terecht kunnen bij God. Fijn om te lezen welke afweging jij maakt!

  Beantwoorden
  • fatimama
   fatimama zegt:

   Ja, dat vind ik dus ook. Ik zat ook soms met mijn ouders in de kerk hoor en ik ben daar niet minder van geworden. Bij ons op school leerden we soms wel wat dingetjes over het katholieke geloof en ik las echt super vaak uit de kinderbijbel omdat ik dat een heel leuk boek vond. En wat jij zegt vind ik ook, dat ze altijd terecht kunnen bij God. Mijn vader zei altijd dat hij ons iets mee wilde geven maar ik wist niet wat hij daar dan mee bedoelde. Nu begrijp ik dat dus des te beter.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.