, , ,

Hooggevoeligheid-hsp

Hooggevoeligheid, een onderwerp waar de laatste tijd steeds meer over te vinden is. Toen ik nog in Alkmaar woonde, zat ik in de klas bij een meisje die hooggevoelig was. We konden het goed met elkaar vinden en op de een of andere manier had ze door dat ik ook hooggevoelig was. We hebben het hier over meer dan 10 jaar terug en toen was er nog niet zo veel informatie te vinden als nu.
Er waren wel wat sites waar je een beetje informatie kon vinden maar daar spraken ze beperkt over hooggevoeligheid. Het idee was toen een beetje dat mensen die hooggevoelig waren, rustige types waren en heel verlegen waren. Ondertussen is wel duidelijk dat ook mensen die wat extraverter zijn OOK hooggevoelig kunnen zijn.

Omdat ik zelf best wel druk ben, kon ik me niet altijd vinden in de omschrijvingen omtrent hsp. Toen Soraya een klein meisje was, kwam de term weer terug bij mij. Het viel me op dat zij kleine dingetjes, zoals sokken met een naadje, anders ervoer dan mijn andere kinderen. Als er een merkje in haar kleren zat, zei ze dat het ‘pijn’ deed. Ook vond ik het heel gek dat ze heel goed kon aanvoelen wat mensen van haar verwachtten. Bij mij kon ze zich soms laten gaan en was ze vrolijk en zong vaak maar bij andere mensen trok ze zich snel terug. Ik kon haar haast wel ‘bang’ noemen. Ze gaf niet snel aan dat ze iets wilde hebben of dat er iets mis was. Ze liet zich ook altijd slaan door andere kindjes omdat ze niet voor zichzelf op durfde te komen. Haar gedrag was voor mij ook een reden om thuisonderwijs te geven. Op school was ze niet op haar plek. Het was een te grote aanpassing voor haar. Inmiddels zijn we wel een paar jaar verder en is dat veranderd. Ze kan er beter mee omgaan en kan ook erg genieten van spelen met andere kinderen. Ze heeft het wel nog altijd moeilijk om aan te geven dat er iets is. Op school zegt ze het niet altijd als ze boos is of als iets lastig is voor haar. Als ze zich op school veel heeft moeten inhouden is ze als ik haar ophaal, heel snel boos. Ze kan dan nergens tegen. Ze kan bijvoorbeeld dan boos worden omdat ze haar riem niet los kan krijgen. Op zich is dat niet erg en kan ze het vragen maar op het moment dat ze al die prikkels al in haar lichaam heeft en er gebeurt maar een klein ding, komt alles eruit. Ze wordt dan heel boos, begint te springen en eigenlijk te flippen en heel hard te huilen.

Ook heeft ze dat als we verschillende dingen tegen haar zeggen. We kunnen eigenlijk maar een paar dingen tegen haar zeggen omdat het anders te onoverzichtelijk is in haar hoofd en het echt te veel is. Dat herken ik van haar want ik kan daar zelf ook niet tegen. Kritiek is voor haar lastig omdat ze zelf al kritisch is en ze daardoor een heel slecht gevoel over haarzelf krijgt. Her-to-the-kenbaar. Kritiek is voor mij ook lastig. Niet omdat ik niks wil leren. Maar omdat ik mezelf al continue heel streng beoordeel, is de kritiek van een ander gewoon too much. Dan kan ik haast depressief worden omdat ik mezelf zo slecht voel. Dit wordt niet vaak door andere mensen begrepen. Het lijk gewoon of ik een dictator ben die geen kritiek accepteert. Maar als je gewoon niet kan omgaan met kritiek omdat je bang bent dan ten onder te gaan, is dat toch wel wat anders.

Als je zo gevoelig bent is een vervelend puntje ook dat je snel iets zoekt achter bepaalde gedragingen. Als een vriendin niks tegen je zegt omdat ze het misschien druk heeft, denk je al snel dat je iets verkeerd hebt gezegd, als je ergens binnen komt en de vrouw of man des huizes is niet zo vrolijk, denk je ook gelijk dat het aan jou ligt. Je komt binnen en je voelt de sfeer. Maar je weet niet waarom de sfeer zo is. Je voelt alleen dat er iets niet helemaal 100% is. Soms is dat heel goed omdat je zo makkelijk een gesprek kan aanknopen met iemand die zich niet goed voelt maar soms kan dat ook gewoon verkeerd lopen. Ik denk bijvoorbeeld vaak dat mijn man boos op me is maar soms is hij gewoon moe of gestressed van zijn werk. Ik ga me dan vanzelf ook een beetje chagrijnig gedragen omdat ik ontzettend gevoelig ben voor stemmingen.
Ik ben iemand die vanzelf afstand neemt als ik het gevoel heb dat de andere persoon een dingetje tegen me heeft. Dat is niet ok. I know. Normaal moet je altijd alles afwachten. Maar als je hooggevoelig bent, het woord zegt het al, ben je hooggevoelig en kun je niet altijd geduldig afwachten.

Gelukkig is er in deze tijd al heel veel te vinden over hsp en hoe je daar mee om moet gaan. Er zijn echt manieren om er beter mee om te gaan. Ik heb alvast wat sites verzameld hier. Wat ik wel voor kanttekening wil geven is dat sommige mensen HSP nogal zweverig zien, een kind die geesten kan zien etc. Ik ga daar zelf niet in mee en die tips en tricks laat ik naast me liggen. Het is zoals met alles, je neemt ervan wat je nodig hebt. Als je niet genoeg hebt aan de sites hieronder kun je nog veel meer vinden hoor. Ik heb zelf ook boeken gelezen over dit onderwerp van Elaine Aaron. Dus je kunt natuurlijk ook informatie vinden over HSP in de bibliotheek. Op facebook heb je ook groepen met dit onderwerp. Hieronder wat sites met meer informatie:
Wat is HSP
HSP test voor kinderen
Hooggevoelig Vlaanderen
Wikipedia hooggevoelig
Gevoelig Kind

Als je een hooggevoelig kind hebt is het niet altijd makkelijk om er mee om te gaan maar als je er mee bezig bent en uitzoekt hoe je je kind het beste kunt helpen, ben je al een heel eind op weg. Wees lief voor jezelf en lief voor je kind. Laat je door andere mensen niet wijs maken dat je strenger moet zijn, of meer grenzen moet geven. JIJ kent je kind het beste.

6 antwoorden
 1. Aziema Fatima
  Aziema Fatima zegt:

  Wat ontzettend interessant om te lezen vanuit een persoonlijk perspectief. Dankjewel voor het delen.. zet me automatisch aan het denken over mezelf maar ook mijn eigen dochtertje Aamina. Ga er zeker meer over lezen!

  Beantwoorden
  • fatimama
   fatimama zegt:

   Jaaa, zeker doen. Het is sowieso interessant en als je denkt dat jij en je dochtertje het misschien zijn, is het heel goed om jezelf wat beter te leren kennen en om soms beter te begrijpen waarom je dochtertje zo gevoelig reageert.

   Beantwoorden
 2. Khadiya
  Khadiya zegt:

  Yep ik herken die zo hard aan mij en ons Matien,tje maar dat weet je al hé sweety Moment dat je me leerde kennen zei je al van jij bent ook hoog gevoelig ik probeer dit al een geschenk te zien

  Beantwoorden
  • fatimama
   fatimama zegt:

   Ja, jij bent zeker hooggevoelig he. Het is een geschenk want het heeft zeker een meerwaarde. Alleen de maatschappij kan er niet zo goed mee omgaan en zo zijn er ook meerdere mensen die hier problemen mee hebben. Ik heb er soms zelf ook problemen mee maar dat weet je al he.

   Beantwoorden
 3. Steffi VDH
  Steffi VDH zegt:

  Weer een super fijn artikel om te lezen lieverd. Ik ben zelf ook héél erg gevoelig, of ik hoog gevoelig ben durf ik zelf niet te zeggen maar herken zoveel van wat je schrijft. Ik ga aanstaande woensdag voor de eerste x naar de psycholoog met al mijn problemen en oh wat ik ben ik blij dat ik eindelijk eens met behulp van een ervaren persoon aan mezelf kan werken.

  Ik ben zo blij voor je dat je je “blog-droom” achterna bent gegaan want wat doe je dat toch goed zeg!

  Beantwoorden
  • fatimama
   fatimama zegt:

   Ow je bent dus gisteren geweest, ben echt benieuwd hoe het was. Ik ben een tijd terug gegaan en ik had dus niet met die dame. Ik voelde me daar precies een ‘case’. Dus ik was daar heel snel klaar mee. Maar eigenlijk zou ik wel met een ander willen praten. Maar dat is dan weer zo’n drempel.

   En dat laatste vind je dat echt? Ik ben nie zo goed met complimenten en weet nooit hoe ik moet reageren.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.