, ,

Gastarbeiders, ken je ze wel echt?

Al een paar jaar denk ik hier over na. Over de gastarbeider. Al een paar jaar zit het me dwars dat mensen altijd vol zitten van vooroordelen en haat tegenover mensen die hier gekomen zijn. Want wees eerlijk, ken je zelfs iemand die vanuit Marokko naar Nederland is gekomen om hier te werken? Ken je iemand die in Marokko woonde en een uitzichtloze situatie het hoofd probeerde te bieden en ingegaan is op het aanbod van de Europeanen? Ken je die? Of praat je gewoon andere mensen na? Dat je denkt dat je gewoon je mening geeft maar dat die mening nergens op gebaseerd is? Is dat het? Ik denk het wel.

Want weetje, als je die mensen zou kennen, zou je weten dat ze soms letterlijk dag en nacht werkten, dat ze al het werk deden dat Nederlanders NIET wilden doen. Dat ze met ik weet niet hoeveel personen in een huis woonden en samen in een slaapkamer sliepen omdat er geen plek was om alleen te slapen. Dat ze misschien wel kattenvoer gegeten hebben of hondenvoer omdat ze geen Nederlands konden lezen en er vanuit gingen dat alles halal was. Dat ze hun familie gedag moesten zeggen, dat ze hun lichamen echt KAPOT maakten om maar geld te verdienen. Dat als er klusjes waren die niemand wilden doen, de grote bazen wel wisten dat de gastarbeiders dat wel zouden doen.

En als je zo’n voormalig gastarbeider zou kennen, zou je weten dat hij hard heeft gewerkt en daarmee Nederland heeft opgebouwd. Dat hij misschien wel het eten heeft bereid dat jouw opa en oma aten, dat hij heel eenzaam was, dat hij zijn vrouw en kinderen misschien maar 1 x per jaar kon zien, dat hij zijn kinderen niet zag opgroeien, alleen maar af en toe aan de telefoon hoorde. Of alleen maar hun stemmen via een cassettebandje te horen kreeg. Dan wist je ook dat het niet gemakkelijk was voor de achterblijvers om uiteindelijk naar Nederland te komen, om een totaal andere wereld aan te treffen.

Dat hun kinderen gepest werden op school omdat ze een ander uiterlijk hadden, dat ze hadden verwacht dat ze tijdelijk in Nederland zouden werken en daarna terug naar Marokko zouden gaan maar dat ze langer bleven door het werk en omdat ze hun kinderen niet nog een keer in de steek wilden laten. De kinderen die hun roots in Marokko hadden maar hun leven in Nederland. Kinderen die hier vriendjes en vriendinnetjes hadden, de taal van Nederland beter spraken dan die van hun thuisland. Dan wist je ook dat die kerels kei en keihard werkte om zo een huis in Marokko te kunnen bouwen. Een huis voor hun gezin, waar hun kinderen later konden woonden, waar ze elk jaar even weer de geur en de sfeer van Marokko konden proeven, even weer thuis..

 

Gastarbeiders_foto van medelander

Het is zo jammer dat je dat niet weet, zo jammer dat je geen gastarbeider kent, want door jouw gebrek aan kennis, gooi je van alles de wereld in. Je spuwt je haat zo de straten op waar het geslikt word als zoete koek. Waardoor er mensen zijn die dat weer de straat opspuwen. En weetje, zo ontstaat de haat, zo ontstaat de haat tussen mensen. Niet omdat die mensen hier zijn gekomen en zich niet aan wilden passen. Want weetje, de meeste problemen zijn juist ontstaan doordat ze zich juist WEL aan hebben gepast. Jongens die ook dezelfde Nikes wilden als de kinderen op school maar daar geen geld voor kregen van thuis, die dan maar gingen jatten of beroven om schoenen te kopen. Jongens die zagen wat anderen hadden en dat ook wilden. Kinderen die thuis Marokkaans moesten doen maar buiten op straat gewoon Nederlands moesten zijn omdat ze er anders niet bij hoorden.

Dat weet je niet he? Dat heb je nooit gezien. Want je zit zo vol van haat dat het je niet uitmaakt dat een ander de dupe zal worden van jouw haat. Maar weet je, het is niet erg. Je mag je haat houden want er zijn mensen die niet zo bekrompen zijn. Mensen die niet zo onwetend zijn als jou, mensen die de haat negeren en die gewoon zichzelf blijven en zich in willen zetten voor een betere wereld. Een betere wereld, waar iedereen zichzelf mag zijn. Waar iedereen gerespecteerd word, waar een plekje is voor iedereen en iedereen zich veilig voelt. Maar tot dan ben ik blij dat ik mijn eigen plekje heb, mijn plekje in de wereld. Mijn plekje is hier op fatimama.be. Waar ik kan zeggen wat ik wil en de boodschap van liefde kan verkondigen. Want daar draait het om, love makes the world go round.

Ken jij gastarbeiders in je omgeving en heb je ook zoveel respect voor ze? Ik wel. Ik vind het echt knap dat ze huis en haard hebben achtergelaten om een betere toekomst te zoeken. En eigenlijk vind ik dat Nederland (en België en al die andere landen ook), veel beter met de gastarbeiders om moeten gaan. Als ze een huis hebben in Marokko en nu een uitkering hebben omdat ze arbeidsongeschikt zijn, hoezo moeten ze dan eerst hun huis verkopen om dan van het geld te leven voordat ze een uitkering krijgen? Hoezo? Ze hebben harder gewerkt dan mening andere Nederlander. Mijn respect hebben ze in ieder geval en ik ben trots op ze. Liefde voor de gastarbeiders

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.