,

Hoe denk ik over de aanslagen? Een moslima over Brussel

Op dinsdag was het nog te vroeg om aan mij te vragen hoe ik me voelde over de aanslagen in Brussel, zo dichtbij huis. Het was nog te rauw, rouw. Ik weet niet of ik het echt besefte…Maar toen ik Soraya naar school had gebracht vertelde een moeder mij dat er aanslagen waren gepleegd op Zaventem. Op dat moment keerde mijn maag zich om. Alsof mijn maaginhoud naar boven zou komen. Op het schoolplein zochten andere moeders naar wat er was gebeurd en we werden er allemaal niet goed van en met alle moeder bespraken we de belachelijkheid van moslims die aanslagen plegen uit naam van geloof want ook wij moslims zijn een doelwit. Ze kijken niet naar moslims. Er zijn moslims gestorven in Brussel.

Toen ik thuis kwam deed ik de livestream van VTM aan, iets wat ik nog nooit had gedaan maar ik wilde zien wat er aan de hand was. De tranen sprongen in mijn ogen. Wat vreselijk! De rest van de ochtend was ik meer bezig met te zien wat er allemaal aan de hand was dan dat ik tijd gaf aan Nu’aim. De beelden van Zaventem werden steeds maar herhaald. Plekken waar ik ook ben geweest, waar ik mijn man ophaalde toen hij terug kwam van Mekka. Ik met 3 kinderen, Nu’aim was nog maar 5 weken… Op de foto’s zag ik 2 dames op een bankje zitten, kleren van hun lijf gerukt, stoffig en bebloed en in shock… Zou dat dat bankje zijn geweest waar ik Nu’aim borstvoeding gaf toen hij zo’n honger had?

Als ik thuiskom en het nieuws zie..

Op facebook zie ik berichten voorbij komen van mensen, moslims die compleet in shock zijn. Zij zijn OOK Belgen. Ze zijn hier geboren en getogen. En het is niet omdat ze moslims zijn dat ze niet hetzelfde gevoel hebben als mensen die geen moslim zijn. Gevoel is universeel. Het bloed van ieder mens is hetzelfde. Het verdriet is NET zo groot…

Ik hoor van niet moslims dat ze willen dat wij ons uitspreken en denk daar over na. Mijn eerste reactie op het gebeurde, was dat ik iedereen wilde zeggen dat ik er niet achter sta, dat dit niet islam is, dat ook wij bang zijn. Dat ook mijn man op dat moment daar had kunnen zijn om zijn moeder op te halen. Maar eerlijk, ik ga toch niet tegen iedereen zeggen dat ik er niks mee te maken heb? Dat snappen ze toch zelf ook wel? Of toch niet?

Als ik mijn moeder spreek, zegt zelfs zij dat het misschien goed is als moslims laten weten dat we er niet achter staan maar eerlijk? Ik zie overal moslims die hier afstand van nemen. Ik zie het ene islamitische bewijs na het andere bewijs voorbij komen dat het NIET toegestaan is om iemand te doden. Als je een onschuldig iemand dood is het alsof je de hele mensheid heb gedood! Zelfs zelfmoord is verboden in de islam. Maar het probleem is dat mijn moeder niet veel moslims in haar lijst heeft en dus al die berichten niet voorbij ziet komen. En dat is dus logisch.

Het probleem is dat er veel mensen geen contact hebben met moslims. Sommige omdat ze dat niet willen maar andere weer omdat ze er gewoon niet mee in contact (willen) komen. Mijn moeder is heel open dus het laatste is niet het probleem. Ze snapt dat wij, moslims hier niks mee te maken hebben. Maar toch dacht ze dat het misschien een goed idee is om misschien iets in de krant te zetten. En, ik bedacht me het volgende, ik kan niet tegen iedereen zeggen dat wij niks met de aanslagen te maken hebben? Maar. Ik kan wel iets anders doen..

Dus wat ga ik doen?

Ik heb hier, op internet, mijn eigen plekje en hier wil ik geen wij zij. Hier wil ik een wij tegen ZIJ, de engerds, de monsters. Want wij zijn allemaal mensen en allemaal bang. Hier kun je als moslim of niet moslim, zeggen wat jij voelt en wat jij graag wilt zeggen tegen de ander. Dus alsjeblieft, als JIJ een moslim bent en graag iets wil zeggen tegen de niet moslim over de aanslagen in Brussel, wees welkom. En als jij geen moslim bent maar graag een hart onder de riem wilt steken van de moslims, wees welkom, marhaba.

En wil je meer lezen over de islam of over hoe ik over sommige dingen denk? Lees verder op:
Hoe ik me deze keer voel
Moslims en terrorisme
Recensie van een Jihad van Liefde
Mijn bekering tot de islam

 

Wat zou jij graag tegen de ander willen zeggen? Laat het ons weten hieronder, zo komen we dichter tot elkaar. Als er al negatieve reacties komen verwijder ik direct als ik ze zie. (en sorry voor de eventuele taalfoutjes, heb dit rauw,rouw geschreven.)

21 antwoorden
 1. Cindy
  Cindy zegt:

  Ik kan geen woorden vinden. Vanaf de eerste melding van de aanslag tot nu vandaag. Van elke liedje, tekstje of mening moet ik huilen. De wereld huilt, de mensen huilen. De mensen die dit hebben gedaan horen bij geen enkel godsdienst thuis. Geen enkel god eist doden in zijn naam omdat de andere ongelovig is.
  Ik zou je willen knuffelen, zeggen dat het goed komt maar ik kan het niet beloven. Maar ik kan wel zeggen: wij kiezen voor liefde ipv haat.

  Beantwoorden
  • fatimama
   fatimama zegt:

   Yes! En weetje, je kan het idd niet beloven maar wij kunnen wel ons best doen om ons niet te laten verdelen want dat is de bedoeling. Liefde ipv haat! Bedankt voor jouw reactie!

   Beantwoorden
 2. Sarah
  Sarah zegt:

  Ik ben niet moslim, voor alle duidelijkheid, en ben zeer blij met jouw blogje! Ik vind dat hier te weinig aandacht aan gegeven wordt in de media. Alleen het “slechte” wordt getoond want een mens is een ramptoerist.
  Persoonlijk heb ik héél veel zin om naar een moslimmama aan de schoolpoort te stappen en te vragen wat ze van de aanslagen vindt. Maar ik durf niet. Ik zou graag hebben dat er eens één moslim is die in mijn gezicht durft zeggen dat ze deze aanslagen verwerpelijk vindt. Want ik moet eerlijk bekennen dat ik wel durf veralgemenen. Hoewel ik weet dat dat compleet fout is! En na het lezen van jouw blogje is dat nog maar eens gebleken en moet ik de aanslagen echt los van de godsdienst gaan zien. Wat me stilaan begint te lukken…

  Beantwoorden
  • fatimama
   fatimama zegt:

   Wat ben ik blij met jouw reactie! Want hiervoor doe ik het dus. Zelfs als je niet echt rechts ben maar gewoon niet zo veel moslima’s kent is het lastig nu om geen vooroordelen te hebben. Misschien moet je ze niet vragen wat ze ervan vinden maar gewoon eens contact leggen met wat mama’s en dan komen de gesprekken vanzelf. Of je vraagt of zij er ook last van hebben nu, dat mensen ze raar bekijken ofzo, of dat ze ook bang zijn. Want niet iedereen is heel sociaal en een moslima durft natuurlijk ook niet altijd op iemand af te stappen. Of anders lach je gewoon eens vriendelijk want geloof me, ze zijn net zo bang als jou..

   Beantwoorden
   • Sarah
    Sarah zegt:

    Ik glimlach altijd, want uiteindelijk zie ik hen wel als een mama, net zoals ik ook ben. Maar dat praten aan de schoolpoort: ik ben daar zelf niet zo goed in. 😉

    PS: zou je mijn dt-fout even willen verbeteren? Ze vindt natuurlijk. Ik denk dat het knopje van de d is blijven hangen. 😉

    Beantwoorden
    • fatimama
     fatimama zegt:

     Ahja, dan is dat lastig natuurlijk. Hopelijk stapt er dan een keer een op je af. Ik maak dus echt heel makkelijk een praatje, met iedereen dus als ik zo’n moeder was, had ik dat waarschijnlijk al lang gedaan.

     Je dt-foutje is weg hoor.

     Beantwoorden
 3. Anissa
  Anissa zegt:

  Kan het nog steeds niet geloven. Het leven kan snel gaan. In 1 seconde ging alles van normaal naar een ware nachtmerrie. Eerste bericht ontvangen van een vriendin die veilig was, opluchting. Maar waar was mijn nicht? Spreken kon ik niet, maar mijn tranen spraken boekdelen. Dit kan en mocht geen waar zijn. Dan begon het pas, rondbellen en vragen of ze was binnengebracht. Geen enkel nieuws. Hele nacht wakker gelegen, een permanente angst die me achtervolgde. Volgende dag kregen we nieuws ze was terecht. We gingne naar huis, zeer opgelucht. Zette mijn tv aan en zag een opsporingsbericht. De een na de ander, en toen zag ik haar daar. Sabrina, dit kan geen waar zijn. Mijn wereld stortte in. Huilen kon ik niet meer. Dus deed ik mijn ogen dicht. In mijn hart voel ik dat ze er nog is. Dit kan geen waar zijn. Als je dit leest, waar ben je? Kom je nog terug?
  Om af te sluiten heb ik nog een boodschap voor de is. Mijn haat krijgen jullie niet, want dat is wat jullie willen. Jullie maken ons niet kapot maar juist sterker. God ziet alles, jullie denken dat jullie gewonnen hebben, maar vrees voor het hellevuur waarin jullie terecht zullen komen. On est tous ensemble, comme never.

  Beantwoorden
  • fatimama
   fatimama zegt:

   Wat onwijs heftig! Dit bedoel ik dus, ook moslims zijn getroffen dus hoezo denken mensen dat wij het goedkeuren. Ik kan alleen maar bidden dat ze zich heel snel meld. InshaAllah is ze toch veilig. Enja, ze denken dat ze ons kapot maken maar er zijn genoeg mensen die dat nooit zullen toestaan. Het is niet gemakkelijk maar we moeten gewoon sterk zijn en dat kunnen we! Heel veel sterkte en laat nog weten als ze terecht is he!

   Beantwoorden
 4. Britt
  Britt zegt:

  Het was een zwarte dag, voor ALLE Belgen. Moslim, Katholiek, Atheïst,… Voor elke mens was het een zwarte dag. Laat ons niet blijven staan bij woede en haat, maar samenkomen in liefde en samenhorigheid. We zijn allemaal moeders, vaders, dochters, zonen,… Samen staan we sterk, hand in hand. Laat ons tonen dat religie er niet toe doet, maar de menselijkheid in elk van ons. We streven allemaal naar dezelfde waarden en normen.

  Beantwoorden
 5. Khadija Oum Ayman
  Khadija Oum Ayman zegt:

  ik vond gisteren eindelijk de woorden om mijn gevoelens te verwoorden:

  Hoe moet het nu verder en waar gaat dit heen?

  Een stilte overmant me en duizenden gedachten spoken door mijn hoofd.
  Hoe moet het nu verder en waar gaat dit heen?
  Ik kijk in het rond maar nu sta ik het liefst alleen.
  Dit was een reactie op België haar solidariteitsactie. Op haar praten en daden,
  waar haar leiders de oorlog verklaarden
  maar vergaten dat oorlog een mes is dat aan twee kanten snijdt.
  Oorlog gaan voeren in een land, dat op haar beurt nu
  haar mannen stuurt richting deze kant…

  Duizenden stemmen galmen door mijn hoofd, maar ik staar voor me uit,
  alles in mij voelt verdoofd. Dit is een van de gevolgen die we allemaal moeten dragen,
  of je nu gelooft of niet. We voelen allemaal pijn en verdriet.
  Eén ding weet ik zeker, ik weiger me over te geven aan de haat,
  die in sommigen hun ogen te lezen staat.
  Duizenden beelden spoken door mijn hoofd
  als ik in mijn kinderen hun ogen staar en mezelf afvraag:
  “Hoe moet het nu verder en waar gaat dit heen…”

  Beantwoorden
 6. rania
  rania zegt:

  het lijkt wel mijn eigen verhaal van die dag…toen ik de tv opzetten als de kids de deur uit waren om voor de kleinste wat op te zetten zag ik het vreselijke nieuw…kon nog amper praten…was zo ontzettend aangeslagen…Maar plots werd ik overmand door de meest uiteenlopende gevoelen…HAAT,heel veel haat dat zoveel mensen slachtoffer zijn van deze horror.mensen die zijn overleden,mensen die gewond geraakte,mensen die er aanwezig waren en hebben gerend of hun verstopt hebben voor hun leven deze dag gewoon nooit meer zullen vergeten…familie en vrienden die wachten op nieuws…hulpverleners of gewoon omstaanders die hulp bieden en de meest gruwelijke taferelen tegen kwamen…hoe kan men in gods naam in staat zijn om dit te doen!hoe kan dat????
  EN TOEN KWAM HET VERDIET:toen het goed en wel doordrong begongen de tranen over mijn wangen te stromen…(zelfs nu bij het schrijven)
  wat gaat dit teweeg brengen bij de mensen?een aanslag ,zoveel doden,zoveel gewonden,moeders,vaders,zonen ,dochters van alle geloven van alle nationaliteiten.levens van mensen worden verwoest…vooral mensen die iemand er hadden die aanwezig was op de plaatsen.maar ook een hele gemeenschap…
  Plots geraakte ik in paniek…mijn twee dochters van 15 en 14 jaar waren met de fiets naar school.ik werd haast gek!Ik pakte als een gek de gsm en smsten ze dat ze niet met de fiets naar huis konden dat we hun zoude ophalen.De jongste van de meisjes had het al gehoord op school en zei van mama we komen met enkele vriendinnen je moet niet bang zijn…want ja,ik ben belgische,maar ben ook moslima.Mijn dochters dragen ook beiden een hoofddoek en na de aanslagen in parijs zijn we eens door een man die wat gedronken had in de winkel uitgemaakt voor alles wat slecht was.Ze wist direct hoe ik me voelde.Angstig dat er iemand zijn woede of frustraties van wat er was gebeurd zou uitwerken op onschuldige moslims.Net zo onschuldig als al die mensen waren in de metro of op de luchthaven…
  Mijn dochters zijn uiteindelijk met de fiets naar huis gekomen,maar bekende dat ze nog nooit zo hard getrapt hebben om thuis te zijn.En geen mensen durfden aankijken.bang voor hun blikken.
  We hebben gans de rest de avond samen voor tv gezeten en veel gepraat hoe dit kan en wat dit zou doen voor onze samenleving.
  Mijn oudste mag gaan vakantie en weekendwerk doen en begong juist met soliciteren.Ze merkte direct op ‘mama,wie gaat er nu nog een moslim aannemen’
  Heb je al eens de reacties op berichten van kranten of tv gezien mama…En ja,ik heb deze gelezen.Ik denk dat met het water dat uit mijn ogen gekomen is ik een ganse emmer kan vullen…maar wat zeg je dan tegen je kinderen?hoe kun je hun toch wat gerust stellen dat dit goed komt?wel niet we kunnen enkel uitleggen dat het normaal is dat mensen nu boos zijn en dat we nu niet echt gaan letten op wat mensen zeggen of schrijven.
  Ons eerste lichtpuntje kwam er bij het debat op 1.ik had er niet op afgestemd,ik had geen zin om te horen hoe men ging zeggen dat dit de schuld was van de moslims en dat islam niks dan moorden en slecht was.dat zou er echt niet meer bij gekunnen hebben.Maar de toon van dat debat was heel anders…toen Bart Peeters zijn lied begong te zingen heb ik tranen met tuiten gehuild.
  Er waren tegen da avond ook al meer videos te zien,en de horror kreeg nog meer een beeld.
  moe,verslagen ,vol ongeloof en met heel veel woede ga ik naar bed.maar de slaap kan ik echt niet vatten…ik denk aan alle mensen die hun leven nooit meer hetzelfde zal zijn.uiteindelijk vallen we toch in slaap.
  Maar het ergste moet nog komen,de komende dagen krijgen de dodelijke slachtoffers een gezicht…
  Maar er was ook hoop die dag twee….mensen die op facebook berichten zetten dat wij en zij niet wij en zij hoeven te zijn,maar dat we als 1 dit moeten gaan bestrijden…woorden waar ik echt niet op hoopte….Mensen van alle standen en reliegies en afkomst samen aan het rouwen en elkaar steunen…je kan niet geloven hoe goed dit deed.
  ik heb maar 1 wens,echt 1 ding dat ik uit de grond van mij hard wil.
  VREDE,VREDE EN NOG EENS VREDE niet alleen hier maar overal ter wereld en dat kan alleen als we samen als 1 deze monsters bestrijden…
  En heel veel sterkte aan iedereen die hier op de 1 of ander manier is getroffen door dit onbegijpelijk leed!En vraag iedereen om massaal mee op te stappen in de optochten die worden georganiseerd en zo iedereen die nodig een hart onder de riem te steken <3

  Beantwoorden
 7. Farah
  Farah zegt:

  Een hele mooie bericht Fatima Zohra, ik snap en voel je. Je wilt het uitschreeuwen, je wil het iedereen laten weten. Goed dat je er ruimte voor hebt gemaakt op je blog mashaa Allah.

  Moge Allah een ieder beschermen

  Beantwoorden
 8. nancy
  nancy zegt:

  Vindt dit in eerste plaats een mooi gebaar
  Ik ben samen met een moslim als niet moslim zijnde en ik weet als geen ander dat wij samen dit niet willen wat er gebeurd is en we moeten ons optrekken aan elkaar
  Niemand heeft baat bij haat ,laat ons samen een vredig nederig leven leiden en zorgzaam zijn voor eenieder
  Respect voor mensen die dit ook begrijpen .
  Nancy

  Beantwoorden
 9. kylie
  kylie zegt:

  Dag Fatima,

  Ik ben zelf atheïst maar heb respect voor ieders geloof. Deze daden hebben niets te maken met religie niet jouw religie en ook geen andere. Deze daden zijn gepleegd door mensen die zichzelf hebben wijsgemaakt dat het zij tegen de rest is. Als ik sommige reacties lees op social media van vlamingen die moslims aanvallen alsof ze er iets mee te maken hebben of alsof het allemaal hun schuld is dan zou ik bijna willen huilen, ik schaam me in hun plaats voor hun bekrompenheid en ignorantie. Geen ene moslim, christen of wat dan ook hoeft zich te verantwoorden, te excuseren of te uiten dat ze dit afkeuren. Hoe het nog maar in mensen opkomt dat een mens dit zou goedkeuren religieus of niet religieus is me een raadsel. Ik kan me alleen maar bedenken dat het mensen zijn die gewoon onwetend zijn en denken dat het nuttig is om hun racistische gedachten met heel het internet te delen. Ik hoop voor hen allen dat ze een keer een boek lezen over religie over samenhorigheid of dat ze eens buitenkomen uit hun kleine wereldje en eens contact maken met mensen die een andere visie hebben op de wereld, mensen die niet bekrompen zijn en openstaan voor alle mensen van alle religies en afkomsten. In hun plaats wil ik je mijn excuses aanbieden. Deze nationale ramp raakt ons allen even hard en doet ons allen enorm pijn zonder uitzonderingen. Ik hoop dat onze samenleving in de toekomst één groot geheel kan worden, geen groepen geen uitsluiting geen vooroordelen. Het is waarschijnlijk een utopie maar een mens moet blijven hopen .

  Beantwoorden
 10. inge
  inge zegt:

  Een heel tof initiatief om deze blog te plaatsen. Fijn om het wij/zij tot wij te maken 🙂
  Eerlijk…Toen ik de eerste berichten las over de aanslag bleef ik heel nuchter, ik kreeg een gevoel van: ja, zat er aan te komen. Ik voelde een soort roes van onrealiteit (is dat wel een woord?..). Tot dat ik meer beelden zag op tv en de angst op de mensen hun gezicht zag. Verschrikkelijk… maar, ik kreeg niet het gevoel om me te moeten verantwoorden als moslim tegenover niet moslims. Ik heb de hoop dat verstandige mensen ondertussen goed genoeg weten dat dat geen ware islam is. En de andere mensen, daar ga ik echt de moeite niet voor doen. Ik heb al lang het gevoel dat er erge dingen gaan gebeuren, zelfs nog dichter dan Brussel. Ik hoop met heel mijn hart van niet, maar ik blijf heel nuchter in die dingen en net misschien daarom dat het voor mij geen enorme schok was. Mijn hart breekt even hard als ik kijk naar de ellende in andere landen. Net nu probeer ik wel meer mijn kids het mooie van de islam te leren, voordat ze foute dingen erover horen in de media, want dat kan je spijtig niet altijd vermijden… en ik hoop dat de kloof tussen moslims en niet moslims nu stilaan kleiner wordt, en er zo iets mooi ontstaat na al het leed. X Inge (trotse moslima!)

  Beantwoorden
 11. Kelly Rymenams
  Kelly Rymenams zegt:

  Geen enkel zichzelf respecterend mens doet zoiets als dinsdag gebeurd is. Of je dan moslim, christen, boedhist bent of welk geloof ook. Van de aanslagen zijn alle mensen slachtoffer. Niet-moslims en moslims. Wij moeten nu zij aan zij blijven staan en mekaar steunen en graag zien. Ik weet sinds vorige week dat ik zwanger ben van ons 3e kindje en deze wereld maakt me bang voor mijn kinderen hun toekomst. Net zoals een moslim mama bang is voor haar kindjes hun toekomst. Dikke knuffel xxx

  Beantwoorden
 12. Kelly Rymenams
  Kelly Rymenams zegt:

  Elke zichzelf respecterende mens pleegt geen daden zoals dinsdag in Brussel en eerder op andere plaatsen in de wereld zijn gepleegd.
  Van deze laffe daden zijn alle mensen slachtoffer, of ze nu moslim, christen, boedhist, atheïst zijn of welk geloof ze ook mogen hebben.
  Sinds vorige week weet ik dat ik zwanger ben van ons 3e kindje, en ik ben zo bang voor de toekomst van mijn kinderen in deze wrede wereld. En elke mama is bang voor de toekomst van haar kinderen, eender welk geloof.
  Dikke knuffel

  Beantwoorden
 13. Barbara
  Barbara zegt:

  Dit vind ik echt heel mooi geschreven! Je moet eigenlijk echt geen sorry zeggen, ik doe dat ook niet en zie niet in waarom jij dat wel moet doen omdat je toevallig ook moslim bent…

  Beantwoorden
 14. marina
  marina zegt:

  Ik heb een moslima in mijn straat die bij al de buren ging aanbellen om een rode roos te schenken,ze vertelde dat zij en haar man ,en zovele anderen,niet goedkeurde wat er door die monsters gedaan is in Brussel,ik gaf ze een knuffel met een warm gevoel uit het diepste van mijn hart,ik heb het op mijne fb verteld met een foto van het roosje en heb al heel veel positieve likes en commentaren gekregen,wat ik wil zeggen is RESPECT dat je dit gedaan hebt tof ,buurvrouw ,ik zie je nog hetzelfde als voor de aanslagen xxx

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.